<


Tratamentul balnear in Romania s-a practicat inca din timpul romanilor (sec. II e.n.), dovezile vazandu-se si astazi la Baile Herculane sau Geoagiu Bai prin prezenta unor constructii ridicate in acest scop.
Apele minerale de la Olanesti sunt cunoscute si folosite inca din anul 1760. Primele analize ale acestor ape au fost facute de dr. Karl Friederich Siller in anul 1860. In anul 1853-1854 se face a doua analiza de catre Petre Poenaru, iar mai tarziu, de profesorul de chimie Alexe Marin.

In urma cererii generalului dr. Carol Davila, care vizitase statinea impreuna cu elevii scolii de medicina din Bucuresti, in anul 1869, doctorul chimist Bernath Lendway face o noua analiza a izvoarelor si comunica rezultatul in ziua de 14 iunie 1869 prin urmatoarea telegrama:
Am sosit Olanesti 8 iunie, lucrez si am constatat la 12 surse saline minerale prezenta iodului intr-o cantitate foarte considerabila, cateva surse sunt acompaniate si cu carbonate, adica ape alcaline; mai sunt si acid carbonic liber, sase surse cu ape purgative de magnesie, sasesprezece surse sulfhydrice, trei sute cu dezvoltarea gazelor, amestecate liber, abondenta, rara. Ape ferate nu am constatat pana acum. Prin urmare, baile de la Olanesti reprezinta ape minerale de natura extraordinara, rar exemplu". Subscris dr. BERNATH
In anul 1873 apele minerale de la Olanesti sunt trimise la expozitia din Viena, unde sunt din nou examinate, obtinand medalia de aur. Doctorul BERNATH gaseste apele sulfurate de la Olanesti superioare celor de la Mehadia, cele alcaline sunt identice cu apele de la Vals(Ardeaches), Vichy, Chateauneuf.
            Superioritatea apelor de la Olanesti fata de alte surse straine o gasim, de asemenea, mentionata de dr. BERNATH in scrisoarea adresata d-lui P. Munteanu in august 1869, prin care se exprima astfel:
"Dupa lucrarile chimice, analitice, comparatice, apele minerale de la Olanesti, s-au comparat cu mai multe surse straine si s-a constatat ca sunt mai forte decat cele de la Zaizon, Heibron,Wyshbad etc. in privinta iodului si mai forte decat Mehadia, Baden(Viena), Schlagenbad, Weilbach, Calimanesti, Niphon, Boboci in privinta acid sulfhidric, pucioasa
Studii   geologice si hirdologice efectuate de dr. KNOTT, inspector general al apelor minerale din Austria, ca si analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. KRIZAN de la Institutul Chimic din Praga au permis ca in anul 1922 sa poata incepe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale. Actiunea a beneficiat si de sprijinul casei RUMPEL A.G din Viena, specializata in astfel de lucrari.