Statiunea Baile Olanesti se afla la 18 kilometri nord-vest de orasul Ramnicu Valcea, resedinta judetului Valcea, la 180 km de Bucuresti – capitala Romaniei si la 120 km de orasul Sibiu, intr-o depresiune intracolinara a Carpatilor Meridionali, la o altitudine de 450 m.
Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 19 iulie 1527. Orasul Baile Olanesti, cu constructiile lui in vechiul stil al arhitecturii oltenesti, este inconjurat de coline subcarpatice cu inaltimi cuprinse intre 700 si 800 m. Aceste coline sunt bogate in vegetatii, predominand arborii caracteristici regiunilor deluroase ca fagul, stejarul sau mesteacanul.
Datorita asezarii geografice, statiunea Baile Olanesti are un climat de coline, caldura verilor fiind bine suportata, iar iernile sunt destul de blande, inregistrandu-se o temperatura medie de +9° C si o presiune atmosferica de 738 mm coloana de mercur in iulie si 742 mm in decembrie. Toate elementele atmosferice cum sunt: temperatura, precipitatiile, nebulozitatea, manifestarile electrice, ceata sunt moderate, contribuind la formarea unui climat placut si sanatos, favorabil tratamentelor balneare in tot timpul anului.